Oproep Parkinson Vereniging: Deelnemers gezocht voor onderzoek naar vitaliteit in combinatie met freezing

Met dit project wordt door het Amsterdam UMC en TUDelft onderzocht hoe vitaliteit samenhangt met freezing.

Onderzoek

Met dit project wordt door het Amsterdam UMC en TUDelft onderzocht hoe vitaliteit samenhangt met freezing. Hoe actief bent u geweest op een dag, heeft u in meer of mindere mate last gehad van freezing en is er een verband tussen deze twee factoren. Daarbij wordt de Cue2walk als basis gebruikt voor de herkenning van freezing en de beweegregistratie. Daarnaast wordt de hartslag gemeten als algemene indicator.

Over het Cue2walk-apparaat

De Cue2Walk is een draagbaar cueing-apparaat dat speciaal ontworpen is om bevriezing van het lopen te doorbreken. Dit innovatieve hulpmiddel ondersteunt wanneer u vast komt te staan door middel van een ritmisch signaal (geluid en/of trilling), ook wel bekend als een cue. Hierdoor kan een freeze zelfstandig en sneller worden doorbroken. Het apparaat kan op drie verschillende manieren ondersteuning bieden in de praktijk. Naast handmatige activatie en activatie door middel van een specifieke beweging, kan het apparaat ook geactiveerd worden door middel van automatische herkenning van een freeze. Dit onderzoek richt zich alleen op deze vorm van activatie.

Wat kunt u verwachten?

De deelnemers zullen voorafgaand aan het onderzoek uitgebreid op de hoogte worden gebracht van het onderzoek. Tijdens het onderzoek worden verschillende gegevens vastgelegd door middel van een korte vragenlijst (bestaande uit een aantal parkinson- en freeze-gerelateerde vragen, geslacht, leeftijd en medicatieschema). Daarnaast worden deelnemers gevraagd om aan een aanmeetsessie mee te doen die ook bij de reguliere aanschaf van het apparaat plaatsvindt. Vervolgens kan er een week gebruik gemaakt worden van de Cue2walk in combinatie met de hartslagmeter (op de onderarm). Aan het eind van de week komen we langs om de data te verzamelen.

Wanneer kunt u deelnemen?

  • U heeft parkinson, gediagnosticeerd door een neuroloog.
  • U ervaart beperkende/regelmatige aanwezigheid van Freezing of Gait (FOG) (minimaal één keer per dag).
  • U heeft het vermogen om met de onderzoeker te communiceren en instructies op te volgen.
  • U gebruikt medicijnen op vaste momenten.

Wanneer kunt u niet mee doen?

  • U heeft andere neurologische aandoeningen of aandoeningen die het bewegen belemmeren (bijvoorbeeld rolstoelafhankelijkheid, ernstige artrose of neuropathie).
  • U maakt gebruik van een medicatiepomp.

Wanneer vindt het onderzoek plaats?

Het onderzoek wordt in maart/april uitgevoerd en neemt ongeveer 1 uur contacttijd in beslag. Daarna is er een week van regulier gebruik. De onderzoeker komt langs op de praktijk van uw vaste behandelaar of bij u thuis, afhankelijk van de situatie.

Vergoeding voor deelname

Als dank voor uw deelname krijgt u 50% korting op de aanschafwaarde van een Cue2walk apparaat als u daarvan gebruik wenst te maken na afloop van het onderzoek.

Geïnteresseerd?

Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan dit onderzoek? Neemt u dan contact op met info@cue2walk.nl.