NIEUW: Meer controle voor gebruiker van Cue2walk
Vandaag lanceert Cue2walk officieel haar applicatie (app) om de Cue2walk nog beter te kunnen personaliseren en afstemmen op de hulpvraag van de gebruiker. Dankzij de app hebben gebruikers van de Cue2walk zelf controle over de werking van het apparaat. Met de app kunnen gebruikers onderscheid maken tussen gebruik op verschillende momenten zoals binnen of buiten of ‘on’ en ‘off’ momenten met betrekking tot medicatie.
In oktober 2022 startten Today Tomorrow en Cue2walk met de ontwikkeling van een applicatie met als doel mensen met parkinson meer controle geven over het gebruik van het apparaat. Hiermee is het nog beter mogelijk om grip te krijgen op loopverstoringen, één van de symptomen van parkinson.
Waarom is het voor de gebruiker zo fijn dat deze app is ontwikkeld?
Cue2walk is en wordt ontwikkeld samen met mensen met parkinson, zo krijgen we de behoefte van de gebruikers goed in kaart. Zo bleek dat onze gebruikers graag zélf de controle wilden krijgen over het apparaat. Iets wat met deze nieuwe app mogelijk is.
Voorheen was het alleen mogelijk om de instellingen van de Cue2walk te wijzigen met een fysiek bezoek van ons aan de gebruiker. Hiermee was het dus niet mogelijk om instellingen met regelmaat te wijzigen. Daar bleek voor onze gebruikers wel behoefte aan. Denk aan een ander loopritme binnen en buiten, andere ondersteuning tijdens de ‘on’ en ‘off’ momenten of een ander looppatroon naar mate de tijd vordert.
Waar de gebruiker voorheen afhankelijk was van ons bezoek, kunnen zij met de app zelfstandig de instellingen aanpassen. Zo krijgt de gebruiker van de Cue2walk controle over het apparaat waardoor deze nog beter kan ondersteunen.
Wat Eva opviel
“Het persoonlijk instellen van de Cue2walk op het lopen en de behoefte van de gebruiker is een ingewikkeld technisch proces. We waren er niet voor niets uren per persoon mee bezig. Dat het nu zo ogenschijnlijk eenvoudig kan met een app waardoor iemand niet meer afhankelijk is van ons is echt heel bijzonder. De techniek erachter blijft heel ingewikkeld, maar de uitvoering ervan kan bijna iedereen.
De gemiddelde leeftijd van mensen met parkinson ligt boven de 60 jaar. Het is dus een doelgroep die niet graag de hele dag verbonden is aan een telefoon. Sommigen zijn er naar eigen zeggen ook niet zo handig mee. Het is super mooi om te zien dat ook zij de applicatie heel makkelijk kunnen gebruiken en zo veel meer eigen regie hebben.”
Hoe draagt de app bij aan de missie van Cue2walk?
Dankzij de ontwikkeling van de app kunnen wij alle gebruikers de ondersteuning bieden die zij nodig hebben bij het gebruik van de Cue2walk op het moment dat zij dat nodig hebben. Dit had alles te maken met de tijd die het persoonlijk instellen van het apparaat in beslag nam. Regelmatig kwamen we drie keer bij mensen thuis op bezoek om de instellingen te wijzigen en dit zorgde voor grote wachtrijen.
Zo komen we waar nodig en gewenst nog steeds bij de mensen thuis, maar dankzij de app is het geen noodzaak meer en is niemand afhankelijk van ons. Hiermee kunnen wij het hulpmiddel voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar te maken, in Nederland maar inmiddels ook in Duitsland.
In de afgelopen jaren hebben we bij Cue2walk meer dan 1.000 loopverstoringen van mensen met parkinson in hun thuissituatie bestudeert. De kennis die we hiermee hebben opgedaan zit verpakt in dat kleine maar effectieve apparaat. Dankzij de bijbehorende app kunnen we het apparaat nu nog beter persoonlijk instellen, hoeven mensen minder lang op hun Cue2walk te wachten, is het hulpmiddel voor meer mensen beschikbaar en hebben gebruikers zelf de controle over hun instellingen.
Mogelijk gemaakt dankzij steun en samenwerking
De ontwikkeling van de applicatie is mogelijk gemaakt dankzij partners.