Bob rent marathon met Cue2Walk voor ParkinsonNL

Op 8 oktober 2023 rent Bob Cras de ASML Marathon van Eindhoven met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor ParkinsonNL die zich inzet voor onderzoek naar de ziekte. In 2017 kreeg zijn vader de diagnose parkinson en sindsdien is er veel veranderd in het leven van de 62-jarige Brabander (Best) en zijn gezin.  

Het idee om met de marathon van Eindhoven aandacht te vragen voor de ziekte van Parkinson ontstond bij Bob zelf. ”Nu ik me toch heb aangemeld, wil ik er alles uithalen wat er in zit.” Daarom besloot hij geld in te zamelen voor ParkinsonNL. 

De sportiviteit heeft Bob niet van een vreemde. Zijn vader mountainbiket regelmatig, zelfs nu hij fysieke klachten ervaart door de ziekte van Parkinson. Inmiddels op een elektrische mountainbike omdat de ziekte het voor hem lastig maakt om zonder ondersteuning lange afstanden te fietsen. En dat hij zo actief blijft, is maar goed ook. Beweging zorgt voor betere verbindingen tussen hersengebieden en dat is cruciaal in het vertragen van de ziekte van Parkinson. 

Parkinson is een progressieve ziekte. Dat betekent dat je steeds meer last krijgt van de klachten. En het is chronisch, je kunt er nog niet van genezen. Parkinson is de snelst groeiende hersenaandoening ter wereld. ParkinsonNL zet zich daarom in voor onderzoek, innovatie en bewustwording. Klachten die bij de ziekte horen zijn heel verschillend per persoon. Veel voorkomende klachten zijn problemen met lopen, aankleden of praten maar ook pijn, langzaam denken en somberheid, angst of depressie. De ziekte belemmert mensen in veel dagelijkse handelingen en zelfstandig blijven, vormt vaak een uitdaging. 

Mede dankzij ParkinsonNL wordt er voortdurend nagedacht over manieren om de kwaliteit van leven met parkinson te verbeteren. Eén van deze manieren is het gebruik van hulpmiddelen. De Cue2Walk, die Bob draagt tijdens de marathon van Eindhoven, is daar een voorbeeld van. In 2016 won Cue2Walk de ParkinsonNet Innovation Award waarmee zij een start konden maken met de doorontwikkeling van dit innovatieve apparaat.

Mensen met parkinson staan soms ineens bevroren aan de grond, het lukt hen dan niet meer om in beweging te komen. De Cue2Walk is een draagbaar apparaat dat door middel van een ritmisch signaal helpt om weer in beweging te komen. Het apparaat helpt mensen actief en zelfstandig te blijven leven en het vertrouwen in het lopen terug te krijgen. 

Om dit soort innovaties of onderzoek mogelijk te maken is veel  geld nodig. Ook bijdragen? Het is nog mogelijk om Bob in zijn 42,195 km durende strijd tegen parkinson te steunen. “Alle donaties zijn welkom” aldus Bob Cras.

https://www.geef.nl/nl/actie/ren-mee-in-de-strijd-tegen-parkinson/donateurs