We weten allemaal dat bewegen goed is, maar zeker voor mensen met parkinson is bewegen heel belangrijk. Dat terwijl in beweging blijven juist zo lastig kan zijn.

Hierdoor worden dagelijkse activiteiten zoals door het huis wandelen een uitdaging. Hoewel beweging de ziekte niet kan laten verdwijnen, heeft het wel heel veel voordelen.

  • Vertraging van de ziekte: Onderzoeken laten zien dat beweging de ziekte van Parkinson langzamer kan laten gaan. Er is meer onderzoek nodig, maar de eerste resultaten zijn positief.
  • Beter bewegen: Door regelmatig te bewegen, kun je je spieren sterker maken, flexibeler worden, beter in balans blijven en coördinatie verbeteren.
  • Verbeterde stemming: Beweging kan helpen om je blijer te voelen, depressieve gevoelens verminderen en je beter laten voelen. Dit is belangrijk omdat de ziekte van Parkinson vaak emotioneel zwaar kan zijn.
  • Slimmer blijven: Door te bewegen, kun je je denkvermogen verbeteren. Dat is handig, vooral omdat sommige mensen met de ziekte van Parkinson moeite hebben met nadenken.
  • Beter slapen: Door regelmatig actief te zijn, kun je beter slapen. Dit is belangrijk omdat slaapproblemen veel voorkomen bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Loopverstoringen

In beweging blijven met parkinson kan lastig zijn. Zeker als je last hebt van loopverstoringen zoals bevriezing. Lopen is een handeling die de meeste mensen gedachteloos af gaat, maar onder invloed van parkinson verandert dit in een kwetsbare handeling. Het vertrouwen om naar de supermarkt te lopen of een kop thee te pakken neemt af, waardoor de bewegingsvrijheid wordt beperkt.

Ongeveer 60% van de mensen met parkinson krijgt hiermee te maken, je bent dus niet alleen. Loopverstoringen bij mensen met parkinson zijn heel divers. Alle loopverstoringen zijn erg belemmerend en leiden vaak tot vallen.

Er zijn twee loopverstoringen die vaak voorkomen, daar vertellen we je eerst meer over. Vervolgens lees je meer over de oplossing die in de wetenschap uitvoerig is bestudeerd.

Freezing of Gait (Bevriezing van het Lopen): Het lijkt alsof je voeten aan de vloer blijven plakken, wat resulteert in een abrupte stop, vaak in het midden van een beweging. Je hebt moeite om te beginnen met lopen of om door te lopen. Het kan optreden bij het starten van een wandeling, als je een drempel over moet, of bij het maken van een draai.

Festinatie: Het lijkt erop dat je in kleine stappen loopt, maar de stappen worden steeds sneller en kleiner, waardoor het moeilijk wordt om je evenwicht te bewaren. Festinatie kan zich ontwikkelen als reactie op freezing of gait. Het kan ook een gevolg zijn van de voorovergebogen houding. Vaak ontstaat dit tijdens het lopen.

Cueing

Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar deze loopverstoringen. Het aanbieden van cueing is een  wetenschappelijk bewezen manier om een loopverstoringen als freezing of gait en festinatie te doorbreken.

Stapzekerheid

Vaak zorgen loopverstoringen voor valincidenten en een beperkte bewegingsvrijheid. Het onzichtbare hulpmiddel Cue2walk kan een oplossing bieden. Het volledig persoonlijk in te stellen hulpmiddel biedt ondersteuning wanneer jij het nodig hebt.