De ziekte van Parkinson heeft een grote impact op het hele leven. Vooral parkinson en bewegen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Een voorheen eenvoudige automatische handeling als lopen, wordt steeds lastiger. Het is één van de ingrijpende gevolgen van de ziekte. Ongeveer 60% van de mensen met parkinson krijgt hiermee te maken, je bent dus niet alleen.

Cue2walk heeft een oplossing ontwikkeld die jou kan helpen jouw bewegingsvrijheid terug te krijgen. Om gelijk te achterhalen of dit een oplossing is die bij jou past, kun je een korte test doen.

 

In de test bepalen we met maximaal 15 vragen of de Cue2walk een geschikt middel is voor jou. Het neemt ongeveer 5 minuten in beslag. Je ontvangt de uitslag binnen twee werkdagen in je mail.

Een Cue2Walk apparaat die op het linkerbeen is vastgezet

Op deze pagina vertellen we je meer over de techniek die ervoor zorgt dat je weer bewegingsvrijheid kunt ervaren. Maar eerst nemen we je mee in parkinson(isme) en bewegen. Wat de ziekte van Parkinson is en wat het effect van de ziekte is op bewegen.

We vertellen je ook hoe het andersom werkt, namelijk het effect van bewegen op de ziekte van Parkinson. Want we kunnen de ziekte van Parkinson niet genezen, maar jou wel leren hoe jij jouw bewegingsvrijheid behoudt.   

Wil je de informatie liever in een brochure per mail ontvangen?  Bijvoorbeeld om later nog eens terug te lezen of om met jouw naasten of therapeut te bespreken. Vul hieronder jouw mailadres in en we sturen je vrijblijvend onze brochure toe.

meer informatie flow

Wat is parkinson?

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die vooral invloed heeft op beweging. Neurodegeneratief houdt in dat zenuwcellen afsterven, wat inhoudt dat de ziekte verergert naarmate de tijd vordert. Hoe snel dit gaat is voor iedereen verschillend. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van signalen binnen het zenuwstelsel. Dat gaat bijvoorbeeld om signalen die betrokken zijn bij bewegen, denken en andere belangrijke taken.

Parkinson ontstaat wanneer zenuwcellen in de hersenen die dopamine produceren kapot gaan of afsterven. Dopamine is het stofje dat signalen doorgeeft die ervoor zorgen dat jij je spieren soepel en gecontroleerd beweegt. Door de afname van dopamine worden deze signalen dus minder doorgegeven. De afname van dopamine zorgt daardoor voor onder andere:

  • Onwillekeurig trillen (tremoren)
  • Traagheid van beweging, waardoor alledaagse taken moeilijker worden.
  • Stijfheid van de spieren, wat kan leiden tot pijn en beperkte beweging.
  • Moeite om balans en coördinatie te behouden, wat het risico op vallen vergroot.

Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat jij in sommige situaties afhankelijk bent van anderen, je minder goed kunt bewegen en minder zelfstandigheid en vrijheid ervaart.

Naast problemen met bewegen kan de ziekte van Parkinson ook andere problemen veroorzaken, zoals langzamer denken, minder goed ruiken, moeite met naar het toilet gaan, stemmingswisselingen, veranderingen in de seksuele behoefte en slaapproblemen.

Hoewel er geen manier is om de ziekte van Parkinson helemaal te laten verdwijnen, zijn er wel verschillende manieren om met de problemen om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met medicijnen, fysiotherapie, en in sommige gevallen zelfs met een operatie. Dit helpt om de symptomen onder controle te houden en het leven met de ziekte beter te maken.

Maar vooral is het belangrijk voor mensen met parkinson om in beweging te blijven, zo onderzocht onder andere het Radboud umc.

Parkinson en bewegen | Waarom is het belangrijk?

We weten allemaal dat bewegen goed is, voor iedereen. Maar zeker voor mensen met parkinson is bewegen heel belangrijk. Dat terwijl in beweging blijven juist zo lastig kan zijn.

Hierdoor worden dagelijkse activiteiten zoals door het huis wandelen een uitdaging voor een groot deel van de mensen met parkinson, daarover verder op deze pagina meer.

Hoewel beweging de ziekte niet kan laten verdwijnen, heeft het wel heel veel voordelen

De voordelen

Waarom jij in beweging moet blijven

In beweging blijven is niet altijd even makkelijk. Toch delen we graag de voordelen ervan met je.

Vertraging van de ziekte: Onderzoeken laten zien dat beweging de ziekte van Parkinson langzamer kan laten gaan. Er is meer onderzoek nodig, maar de eerste resultaten zijn positief.

Verbeterde stemming: Beweging kan helpen om je blijer te voelen, depressieve gevoelens verminderen en je beter laten voelen. Dit is belangrijk omdat de ziekte van Parkinson vaak emotioneel zwaar kan zijn.

Beter bewegen: Door regelmatig te bewegen, kun je je spieren sterker maken, flexibeler worden, beter in balans blijven en coördinatie verbeteren.

Slimmer blijven: Door te bewegen, kun je je denkvermogen verbeteren. Dat is handig, vooral omdat sommige mensen met de ziekte van Parkinson moeite hebben met nadenken.

Beter slapen: Door regelmatig actief te zijn, kun je beter slapen. Dit is belangrijk omdat slaapproblemen veel voorkomen bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Parkinson en bewegen | Loopverstoringen

Eerder benoemden we al dat veel mensen met de ziekte problemen met lopen ervaren. Loopverstoringen bij mensen met parkinson zijn heel divers. Alle loopverstoringen zijn erg belemmerend en leiden vaak tot vallen.

Er zijn twee loopverstoringen die vaak voorkomen, daar vertellen we je eerst meer over. Vervolgens lees je meer over de oplossing die in de wetenschap uitvoerig is bestudeerd.

  • Freezing of Gait (Bevriezing van het Lopen): Het lijkt alsof je voeten aan de vloer blijven plakken, wat resulteert in een abrupte stop, vaak in het midden van een beweging. Je hebt moeite om te beginnen met lopen of om door te lopen. Het kan optreden bij het starten van een wandeling, als je een drempel over moet, of bij het maken van een draai.
  • Festinatie: Het lijkt erop dat je in kleine stappen loopt, maar de stappen worden steeds sneller en kleiner, waardoor het moeilijk wordt om je evenwicht te bewaren. Festinatie kan zich ontwikkelen als reactie op freezing of gait. Het kan ook een gevolg zijn van de voorovergebogen houding. Vaak ontstaat dit tijdens het lopen.

Cueing als oplossing

Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar deze loopverstoringen. Het aanbieden van cueing is een wetenschappelijk bewezen strategie om een loopverstoringen als freezing of gait en festinatie te doorbreken. Cueing is het focussen op prikkels zoals bijvoorbeeld een pieptoon om zo uit een loopverstoring te komen. Hoe zo’n prikkel jou kan helpen lees je hieronder.

Lopen is een automatische beweging, waar we vaak weinig tot niet bij nadenken. Het is een proces dat wordt aangestuurd door de eerder genoemde dopamine. Als dat niet meer automatisch lukt, is het belangrijk om het heel bewust te doen.

Door te focussen op de cue (bijvoorbeeld pieptoon) en bewust stappen te zetten op deze cue, wordt lopen een bewuste beweging. Hiermee krijgt je de controle over het aansturen van je beweging weer terug.

De drie veel gebruikte type cues

Type cues

Auditief: een geluid zoals een piep of het klappen van iemand die naast je loopt.

Haptisch: een vibratie die je kunt voelen zoals de trilling van je telefoon.

Visueel: zoals bijvoorbeeld een lijn die je kunt zien door laser projectie of de lijnen van de stoeptegels.

Obstakels bij cueing

Cueing technieken worden vaak aangeleerd tijdens therapie om de bewegingsvrijheid te verbeteren. Cueing is een hele fijne en nuttige techniek. Natuurlijk kent cueing ook obstakels:

  • Gewenning: Het continu aanbieden van een ‘cue’ zorgt voor gewenning. Je hoort, ziet of voelt het niet meer bewust. Denk maar aan het tikken van de klok.
  • Handmatig: Je moet de cue zelf geven, terwijl dat in sommige situaties niet meer lukt als je al bevroren aan de grond staat. Het is dan moeilijk om bijvoorbeeld een piep signaal te activeren.
  • Afhankelijk: Je partner en naasten kunnen niet altijd ondersteunen bij het geven van de ‘cue’. Natuurlijk helpen anderen je graag door bijvoorbeeld een cue te geven met klappen. Hoe fijn het ook is dat men helpt, het is niet ideaal om afhankelijk te zijn van iemand anders.

Veel oplossingen die gebruik maken van cueing zijn ontworpen voor onderzoeksdoeleinden en niet voor bij jou thuis. Cue2walk ontwikkelde een apparaat voor bij jou thuis dat cueing inzet. Het apparaat biedt cueing op het moment dat jij het nodig hebt, zonder hulp van iemand anders.

Hulpmiddel Cue2walk

Cueing techniek zonder obstakels

Cueing heeft dus veel effect, maar kent beperkingen.

Het apparaat maakt gebruik van twee cueing technieken: auditief: een piepgeluid en haptisch: een vibratie.

 

De Cue2walk is ontstaan tussen behandelaar en mensen met parkinson en ontworpen voor bij jou thuis. Uit gebruikersonderzoek blijkt dat gebruikers minder vallen en meer zelfvertrouwen, zelfstandigheid en vrijheid ervaren dankzij het apparaat.

Geschikt voor jou?

Ben je benieuwd of de Cue2walk een geschikt hulpmiddel is voor jou of je naaste? Vul de online vragenlijst in en test of jij geschikt bent. Je ontvangt het antwoord binnen twee werkdagen in je mail.