Veelgestelde vragen

Als je vragen hebt over het toepassen van de Cue2Walk of wilt weten of de Cue2Walk in een specifieke situatie kan helpen dan vernemen we dat graag, gebruik hiervoor ons contact formulier. Antwoorden op veelgestelde vragen hebben we hier opgenomen.

Waar kan de Cue2Walk in ondersteunen?

De Cue2Walk kan ondersteunen in het terug krijgen en behouden van controle bij een loopverstoring of bevriezing. Dit doet het apparaat doormiddel van een ritmisch tril- of geluidssignaal (cue). De Cue2Walk kan handmatig of met een specifieke beweging geactiveerd worden op het moment dat je ondersteuning nodig hebt om op te starten.

Daarnaast herkent de Cue2Walk herkent een loopverstoting in het beginstadium en biedt een cue in het normale loop ritme. Door de aandacht te verplaatsen van een geautomatiseerde beweging (lopen) naar een volledig bewuste beweging (stap zetten op het ritme van de cue) kan een bevriezing of loopverstoring zelfstandig worden doorbroken.

Is de Cue2Walk geschikt voor mij?

De Cue2Walk biedt de broodnodige ondersteuning bij loopverstoringen door de ziekte van Parkinson. Herken je de volgende situaties?

 • Kom je soms vast te zitten of bevries je ongewenst?
 • Is het lastig om in beweging te komen?
 • Ondervind je bewegingsproblemen gerelateerd aan Parkinson?
 • Ervaar je moeilijkheden in bepaalde situaties?
 • Maak je gebruik van cueing-trucs (tellen, wiegen, muziek, etc.) om op gang te komen of te blijven?

Dan is de kans groot dat de Cue2Walk jou kan helpen. Wij bekijken per persoon met de ziekte van Parkinson of de Cue2Walk een geschikt hulpmiddel kan zijn. Om dit te bepalen vragen we je een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst vind je hier. Na het invullen van de vragenlijst verwerkt onze implementatie specialist de resultaten en zal hij/zij contact met je opnemen voor een vrijblijvend digitaal intakegesprek. In dit gesprek kijken we samen met jou (en je behandelaar) of de Cue2Walk inderdaad een geschikt hulpmiddel is voor jou.

Welke stappen doorloop ik voordat ik de Cue2Walk kan gebruiken?
 1. Allereerst vul je samen met jouw behandelaar of een naaste onze online vragenlijst in. Deze kun je hier vinden.
 2. Na het invullen van de vragenlijst neemt één van onze implementatie specialisten contact op om jouw persoonlijke online intake te plannen. Tijdens deze online intake bepalen we samen of de Cue2Walk een geschikt hulpmiddel is voor jou.
 3. Vervolgens plannen we een afspraak in met jou en je behandelaar om de Cue2Walk bij jou aan te meten en te personaliseren. Tijdens deze sessie stellen we de Cue2Walk helemaal af op jouw persoonlijke looppatroon, loopverstoringen en bevriezingen.
 4. Na de aanmeting en personalisatie ga jij drie weken lang in de dagelijkse praktijk met de Cue2Walk aan de slag. Je leert het apparaat gebruiken door ermee te oefenen. Als je tussentijds vragen hebt of problemen ondervindt kun je altijd bij jouw behandelaar of een specialist van Cue2Walk terecht.
 5. Drie weken na de aanmeting evalueren we samen met jou het gebruik en functioneren van de Cue2Walk. Dit is de laatste stap voordat jij het apparaat volledig zelfstandig kunt gebruiken. Natuurlijk blijf je met jouw behandelaar zo nu en dan de Cue2Walk en de werking evalueren.
 6. De ziekte van Parkinson is progressief waardoor symptomen en klachten in de loop van tijd kunnen veranderen of verergeren. Zo kan het looppatroon veranderen en een kan een bevriezing kan zich op een andere manier uiten. Dit kan ervoor zorgen dat het apparaat na verloop van tijd niet meer goed aansluit bij jouw situatie. In dat geval kan de Cue2Walk opnieuw worden gepersonaliseerd.
Wordt de Cue2Walk vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De Cue2Walk is een medisch gecertificeerd hulpmiddel CE Class I. Binnen de zorgverzekeringswet valt dit volgens onze mening in de categorie 'complex loophulpmiddel', artikel 2.12. Aangezien de Cue2Walk een ontwikkeling is die sinds 2022 op de markt verkrijgbaar is hebben de meeste zorgverzekeraars nog geen kennis genomen van dit hulpmiddel en kan het zijn dat deze niet vergoed wordt door zorgverzekeraars. Wanneer het niet vergoed wordt dient het apparaat persoonlijk aangeschaft te worden. In sommige gevallen zijn de kosten aftrekbaar aftrekbaar in de belastingaangifte. Bekijk de pagina over hulpmiddelen van de belastingdienst of overleg hierover met een belastingadviseur. Als je nog vragen hebt over het aanvragen van vergoeding dan kun je contact op nemen met info@cue2walk.nl of via ons contact formulier op de pagina contact.

Wat als er na aanschaf blijkt dat de Cue2Walk toch niet voor mij werkt?

De personalisatie procedure is op zo’n manier ingericht dat de kans op slagen groot is (>85% van de mensen die een traject start is aan het eind tevreden en gebruikt het apparaat dagelijks). De vrijblijvende intake speelt daarin een cruciale rol. Tijdens deze intake beslissen we samen met jou en je behandelaar of het apparaat kan gaan werken. Mocht het desondanks voorkomen dat de Cue2Walk na de intake en personalisatie onvoldoende ondersteuning biedt, krijg je het aanschaf bedrag retour.

Hoe wordt de Cue2Walk op een juiste manier gebruikt?

Het aanbieden van cueing is een wetenschappelijk bewezen strategie om een loopverstoring of bevriezing te doorbreken. Door de focus te verplaatsen van een geautomatiseerde beweging (lopen) naar een volledig bewuste beweging (stap zetten op het ritme van de cue) krijgt iemand de controle over de aansturing van de beweging weer terug. Het toepassen van deze strategie vergt mogelijk enige oefening en herhaling. Tijdens de personalisatie wordt er dan ook geoefend en wordt waar mogelijk jouw behandelaar betrokken in dit trainingstraject.

Hoe werkt de personalisatie van de Cue2Walk?

Tijdens het personalisatie traject stellen we de Cue2Walk helemaal af op jouw persoonlijke loop en bevriezingspatroon. Hierbij wordt de Cue2Walk aangeleerd wanneer er sprake is van een loopverstoring en wanneer er sprake is van een normaal looppatroon, zodat er zoveel als mogelijk een cue wordt gegeven op het juiste moment. Ook wordt het ritme en de tijdsduur van de cue afgesteld op jouw persoonlijke behoefte, zodat de cue goed kan worden toegepast.

Kan ik de Cue2Walk ook zelf instellen?

De Cue2Walk is voorzien van twee schuifjes waarmee het geluidsignaal en trilsignaal eenvoudig onafhankelijke van elkaar aan- en uitgezet kunnen worden. Deze instellingen kunnen per situatie worden aangepast naar persoonlijke voorkeur. Verdere instellingen zoals tijdsduur, tempo en intensiteit van de cue wordt ingesteld tijdens het personalisatietraject in samenspraak met de behandelaar en de drager van de Cue2Walk. Wanneer aanpassingen van deze instelling in een later stadium wenselijk is, kan dit ook worden uitgevoerd door jouw eigen behandelaar.

Wat als de Cue2Walk na verloop van tijd niet meer goed aansluit op mijn beweegpatroon?

De ziekte van Parkinson is progressief waardoor symptomen en klachten in de loop van tijd kunnen veranderen of verergeren. Zo kan het looppatroon veranderen en een kan een loopverstoring of bevriezing kan zich op een andere manier uiten. Dit kan ervoor zorgen dat het apparaat na verloop van tijd niet meer goed aansluit bij de nieuwe situatie. In dat geval kan de Cue2Walk opnieuw worden gepersonaliseerd. In deze kalibratiesessie verzamelen we data van de nieuwe, veranderde situatie en passen we eventueel de instellingen aan, zodat het apparaat weer goed aansluit. Een kalibratiesessie kost €125.

Wat als de Cue2Walk niet meer werkt of kapot gaat (bijv. door een val)?

Mocht je (technische) problemen met de Cue2Walk ervaren, dan kun je contact opnemen via het contactformulier. We gaan vervolgens samen op zoek naar een passende oplossing. In de handleiding vindt je uitgebreide instructies over het gebruik van het apparaat en de garantie.

Kan de Cue2Walk tegen water?

De Cue2Walk is drupdicht type I. Geschikt voor gebruik in een vochtige ruimte of tijdens direct contact met lichte verticale regendruppels. Het apparaat is niet geschikt tijdens het douchen, harde regen of bestand tegen een constante waterstraal.

Hoe vaak moet ik mijn Cue2Walk opladen?

De Cue2Walk bevat een oplaadbare batterij. Afhankelijk van het gebruik van de Cue2Walk gaat de batterij ongeveer 18 uur mee op het moment dat het apparaat volledig is opgeladen. We adviseren om de Cue2Walk nachtelijks op te laden, om een lege batterij tijdens gebruik te voorkomen.

Heb jij een andere vraag?

Neem contact op via ons contact formulier en laat weten hoe we jou kunnen helpen.

De Cue2Walk is mede mogelijk gemaakt door:

Samengevat:

 • Reserveer vrijblijvend een plek voor de intake met jouw vaste behandelaar.
 • Wij houden je op de hoogte en plannen z.s.m. de intakegesprekken op volgorde van aanmelding.
 • Blijkt uit de intake dat de Cue2Walk voor jou werkt? Dan schaf je de Cue2Walk aan en plannen we de personalisatiesessies in.
 • Verandert jouw situatie in de tussentijd? Dan zoeken we samen naar een goede oplossing.