FAQ / Veelgestelde vragen
Als je vragen hebt over het toepassen van de Cue2Walk of wilt weten of de Cue2Walk in een specifieke situatie kan helpen dan vernemen we dat graag, gebruik hiervoor ons contact formulier. Antwoorden op veelgestelde vragen hebben we hier opgenomen.
Waar kan de Cue2Walk in ondersteunen?
De Cue2Walk kan ondersteunen in het doorbreken van een Freeze doormiddel van een ritmisch tril- of geluidssignaal (cue). De Cue2Walk herkent een freeze in het beginstadium en biedt automatisch een cue in het normale loop ritme. Door de aandacht te verplaatsen van een geautomatiseerde beweging (lopen) naar een volledig bewuste beweging (stap zetten op het ritme van de cue) kan een freeze zelfstandig worden doorbroken. Daarnaast kan de cue ook handmatig of met een specifieke beweging geactiveerd worden op het moment dat u ondersteuning nodig heeft om op te starten.
Hoe werkt de personalisatie van de Cue2Walk?
Tijdens het personalisatie traject stellen we de Cue2Walk helemaal af op het persoonlijke loop en freeze patroon. Hierbij wordt de Cue2Walk aangeleerd wanneer er sprake is van een freeze en wanneer er sprake is van een normaal looppatroon, zodat er zoveel als mogelijk een cue wordt gegeven op het juiste moment. Ook wordt het ritme en de tijdsduur van de cue afgesteld op de persoonlijke behoefte van de drager, zodat de cue goed kan worden toegepast.
Hoe wordt de Cue2Walk op een juiste manier gebruikt?
Het aanbieden van cueing is een wetenschappelijk bewezen strategie om een Freeze of Gait te doorbreken. Door de focus te verplaatsen van een geautomatiseerde beweging (lopen) naar een volledig bewuste beweging (stap zetten op het ritme van de cue) krijgt iemand de controle over de aansturing van de beweging weer terug. Het toepassen van deze strategie vergt mogelijk enige oefening en herhaling. Tijdens de personalisatie wordt er ook geoefend en wordt waar mogelijk ook de behandelaar betrokken in dit trainingstraject.
Wordt de Cue2Walk vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Momenteel wordt de Cue2Walk nog niet vergoed door zorgverzekeraars. De verwachting is dat dit uiteindelijk het geval gaat zijn. Tot die tijd moet het apparaat persoonlijke aangeschaft worden. Wel zijn de kosten in sommige gevallen aftrekbaar in de belastingaangifte. Bekijk de pagina over hulpmiddelen van de belastingdienst of overleg hierover met een belastingadviseur.
Wat als er na aanschaf blijkt dat de Cue2Walk toch niet voor mij werkt?
De personalisatie procedure is op zo’n manier ingericht dat de kans op slagen groot is (>85% van de mensen die een traject start is aan het eind tevreden en gebruikt het apparaat dagelijks). De vrijblijvende intake speelt daarin een cruciale rol. Tijdens inteken beslissen we samen met de drager en de behandelaar of het apparaat kan gaan werken. Mocht het desondanks voorkomen dat de Cue2Walk na de intake en personalisatie onvoldoende ondersteuning biedt, dan wordt er natuurlijk gekeken naar een passende oplossing.
Wat als de Cue2Walk na verloop van tijd niet meer goed aansluit op mijn beweegpatroon?
De ziekte van Parkinson is progressief waardoor symptomen en klachten in de loop van tijd kunnen veranderen of verergeren. Zo kan het looppatroon veranderen en een kan een Freeze kan zich op een andere manier uiten. Dit kan ervoor zorgen dat het apparaat na verloop van tijd niet meer goed aansluit bij de nieuwe situatie. In dat geval kan de Cue2Walk opnieuw worden gepersonaliseerd. In deze kalibratiesessie verzamelen we data van de nieuwe, veranderde situatie en passen we eventueel de instellingen aan, zodat het apparaat weer goed aansluit. Een kalibratiesessie kost €125.
Kan ik de Cue2Walk ook zelf instellen?
De Cue2Walk is voorzien van twee schuifjes waarmee het geluidsignaal en trilsignaal eenvoudig onafhankelijke van elkaar aan- en uitgezet kunnen worden. Deze instellingen kunnen per situatie worden aangepast naar persoonlijke voorkeur. Verdere instellingen zoals tijdsduur, tempo en intensiteit van de cue wordt ingesteld tijdens het personalisatietraject in samenspraak met de behandelaar en de drager van de Cue2Walk. Wanneer aanpassingen van deze instelling in een later stadium wenselijk is, kan dit ook worden uitgevoerd door de behandelaar.
Wat als de Cue2Walk niet meer werkt of kapot gaat (bijv. door een val)?
Mocht u (technische) problemen met de Cue2Walk ervaren, dan kunt u contact opnemen via het contactformulier. We gaan vervolgens samen op zoek naar een passende oplossing. In de handleiding vindt u uitgebreide instructies over het gebruik van het apparaat en de garantie.
Kan de Cue2Walk tegen water?
De Cue2Walk is drupdicht type I. Geschikt voor gebruik in een vochtige ruimte of tijdens direct contact met lichte verticale regendruppels. Het apparaat is niet geschikt tijdens het douchen, harde regen of bestand tegen een constante waterstraal.
Hoe vaak moet ik mijn Cue2Walk opladen?
De Cue2Walk bevat een oplaadbare batterij. Afhankelijk van het gebruik van de Cue2Walk gaat de batterij ongeveer 18 uur mee op het moment dat het apparaat volledig is opgeladen. We adviseren om de Cue2Walk nachtelijks op te laden, om een lege batterij tijdens gebruik te voorkomen.
Heb jij een andere vraag?
Neem contact op via ons contact formulier en laat weten hoe we jou kunnen helpen.
De Cue2Walk is mede mogelijk gemaakt door:














Samengevat:
- Reserveer vrijblijvend een plek voor de intake met jouw vaste behandelaar.
- Wij houden je op de hoogte en plannen z.s.m. de intakegesprekken op volgorde van aanmelding.
- Blijkt uit de intake dat de Cue2Walk voor jou werkt? Dan schaf je de Cue2Walk aan en plannen we de 3 personalisatiesessies in.
- Verandert jouw situatie in de tussentijd? Dan zoeken we samen naar een goede oplossing.