Wat is parkinson?
Waarom heb ik moeite met lopen - Over dopamine en meer.
De ziekte van Parkinson heeft een grote impact op het hele leven. Ook parkinson en bewegen is niet zo makkelijke meer als het lijkt. Een voorheen eenvoudige automatische handeling als lopen, wordt steeds lastiger. Het is één van de ingrijpende gevolgen van de ziekte. Ongeveer 60% van de mensen met parkinson krijgt hiermee te maken, je bent dus niet alleen.
De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die onder andere invloed heeft op beweging. Neurodegeneratief houdt in dat zenuwcellen in functie en grootte afnemen en afsterven waardoor de symptomen verergeren naarmate de tijd vordert. Hoe snel dit gaat is voor iedereen verschillend. Dit gaat om de cellen die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van signalen binnen het zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan signalen die betrokken zijn bij bewegen, denken en andere belangrijke taken.
Parkinson ontstaat wanneer zenuwcellen in de hersenen die dopamine produceren in functie en grootte afnemen en afsterven. Dopamine is het stofje dat signalen doorgeeft die ervoor zorgen dat jij je spieren soepel en gecontroleerd beweegt. Door de afname van dopamine worden deze signalen dus minder doorgegeven. De afname van dopamine zorgt daardoor voor onder andere:
- Onwillekeurig trillen (tremoren)
- Traagheid van beweging, waardoor alledaagse taken moeilijker worden.
- Stijfheid van de spieren, wat kan leiden tot pijn en beperkte beweging.
- Moeite om balans en coördinatie te behouden, wat het risico op vallen vergroot.
Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat jij in sommige situaties afhankelijk bent van anderen, je minder goed kunt bewegen en minder zelfstandigheid en vrijheid ervaart.
Naast problemen met bewegen kan de ziekte van Parkinson ook andere problemen veroorzaken, zoals langzamer denken, minder goed ruiken, moeite met naar het toilet gaan, stemmingswisselingen, veranderingen in de seksuele behoefte en slaapproblemen.
Hoewel er geen manier is om de ziekte van Parkinson helemaal te laten verdwijnen, zijn er wel verschillende manieren om met de problemen om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met medicijnen, fysiotherapie, en in sommige gevallen zelfs met een operatie. Dit helpt om de symptomen onder controle te houden en het leven met de ziekte beter te maken.
Het Radboudumc deed onderzoek
“De hersenfunctie van patiënten met de ziekte van Parkinson verbetert door regelmatig te bewegen. Beweging versterkt de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en remt het krimpen van de hersenen af.”
Zo onderzocht onder andere het Radboud umc.